Page Width Larger Text Smaller Text Increase Letter and Line Spacing Decrease Letter and Line Spacing Reset options
Options

Sallyann Ball Community Champion

  • Loading...
  • print asset
 
 

Adelaide Park Home Zone

A project designed to create safer streets and a more inviting look around Stonehouse has won a national award.

 

The Adelaide Park Home Zone has won the Home Zone section of the Local Government News Street design awards 2008.

 

Plymouth City Council has transformed the streets in and around Adelaide Street and Clarence Place to enlarge the zone that initially covered Union Place, Manor Gardens and Manor Street.

 

The project has already won the Abercrombie Award, Best Community Design category, in 2007 and was recently visited by Royal Town Planning Institute judges as it was short-listed in the ‘renewed neighbourhoods’ category of the RTPI awards in 2008.

 

The Council worked with residents to find out what they wanted from the scheme which includes replacing patchy surfacing with clean new granite, new street lights, planters and easier access for pedestrians and walkers.

 

The work has lifted the look of the historic streets, which were planned in the 1830s and followed architect John Foulston's designs for the area.

 

The Home Zone has a new play park which includes a set of play things designed to let children run around safely, play together on see saws, in brightly-coloured houses and on play frames and nets.

With the Council, the project group made sure everyone had plenty of opportunity to help shape the new look, with street representatives going from door-to-door asking residents what they liked and disliked about their area as well as public consultation sessions.

 

People always think of Union Street when they think of Stonehouse, but people forget there is a rich history and a very strong sense of community here. It is now a very attractive place to live.

 

Phase 1 cost £900,000 and the current phase cost £1,196,000. The Council secured money from the Safer Stronger Communities Fund – administered by the Plymouth 2020 Local Strategic Partnership, the Local Transport Plan and Section 106 contributions from Millbay developments.

The playground cost £75,000 and has a rainbow-coloured safety surface to keep down the number of cuts, grazes and bruises on little knees. Children helped build a mosaic in the first phase of the scheme. There are also grassed areas to sit on with feature stones, a stone circle around a mosaic with granite benches built into the stone boundary walls. There is also a revamped basketball pitch for older kids and a re-landscaped dog walking part of the park so that everybody can benefit.

 

Home Zones are designed to create safer streets with slower traffic and more open space.

 

If you’ve not been to this area for some time, you really should take a walk down there. If feels completely different. Adelaide Street feels lighter and brighter; it’s more open and inviting for children to come and play and people are now more likely to spend more time outside talking to their neighbours in the street.

Comments about this Webfolio

Tree view

Sallyann Ball created this on 19 January 2010.
This was last edited on 19 April 2013.
Report inappropriate content.

The PebblePad ePortfolio © system has been developed by Pebble Learning in collaboration with the University of Wolverhampton. University of Plymouth is responsible for this installation of PebblePad. Assertions made by users of the system are subject to this disclaimer and this code of conduct.